Grandkula to też mi się kojarzy, było to chyba jakieś wysypisko. Ale gdzie się znajdowało to nie mam pojęcia.
A co do stawów to w Połczynie były kiedyś trzy stawy. Jeden był w pobliżu firmy Schaap-Pol. drugi tam gdzie jest obecnie boisko do kosza i trzeci na przeciwko przystanku autobusowego który istnieje do dziś.
grandkula to wysypisko śmieci zasypywane powoli przy ul.ceynowy w stone pucka , a w połczynie stawów było całkiem wiele bo jak pamietam 5 naliczylismy kiedys .Jeden jest zasypany jest tam gdzie pole do koszykóki , widac ten plac z sklepu lewiatan drugi był tam gdzie pasa sie latem konie pomiedzy ul.szkolna a gdanska , 3 staw koło majatku jest
4 staw naprzwciwko panstwa szornak
Adi jeżeli mogę pomóc odnośnie wody to woda spływa do nauralnych lub sztucznych dołków .Jeżeli dołki zasypiemy to woda stoi i wsiąka oraz paróje a gdy jest jej dużo to wylewa się na tereny niżej położone.Ot i cała filozofia.
Klimat się zmienia opadów coraz mniej jeżeli naturalne stawy nie mają stałego dopływu wody/rzeki/to wcz eśniej czy póżniej wyschną.W połczynie stawy były też w obrębie wsi i zasypano je pewnie też aby uzyskać tereny gruntowe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum