Bardzo ciekawa historia, o której pamięta niewielu mieszkańców Połczyna. Tak w skrócie:
Samolot brytyjski typu Lancaster został trafiony po bombardowaniu portu Kriegsmarine w Gdyni w dniu 18.12.1944 roku.
Spadł pod Połczynem na pole Glozów. Uratowało się 2 lotników (trafili do niewoli) a pozostałym 6 nie udało się uratować. Zostali pochowani na nieistniejącym już cmentarzu ewangelickim w Pucku. Po wojnie zostali ekshumowani i przeniesieni na Cmentarz Wojenny Wspólnoty Brytyjskiej w Malborku.
Znajdę artykuł z ,,Bandery” o tej historii to wrzucę skan.
Pozdrawiam!
konto usunięte [Usunięty]
Wysłany: 2009-07-12, 23:48
No proszę. A próbowałem coś na necie znaleźć na ten temat. Nie udało mi się.
Jak się okazuje nie wszystko można znaleźć w necie .
Posiadam artykuł z gazety, ale z tego co pamiętam to dawno temu był nawet o tym program w telewizji.
konto usunięte [Usunięty]
Wysłany: 2009-07-13, 12:18
Nigdy nie twierdziłem, że w necie jest wszystko. To co możemy znaleźć jest uzależnione od tego czy ktoś te informacje opublikował na necie.
My zbierzemy wszystko co wiemy z różnych źródeł. Zrobimy z tego jedną całość i udostępnimy innym. Wtedy będzie można wszystko to znaleźć - U NAS.
Dzięki za koleją informację. Czekam na więcej hehe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum