Słyszałem ostatnio ciekawą historię. Pewien mieszkaniec Połczyna (mieszka koło szkoły?) w czasie II wojny siłą wcielony do armii niemieckiej w wieku 16 lat przebywał w 1945 r. na Półwyspie Helskim do czasu kapitulacji. Po poddaniu się Rosjanie popędzili kolumnę jeńców m.in. przez Połczyno. Tu rodzina korzystając z pomocy byłych robotników folwarku Hannemanna, jeńców radzieckich wyciągnęła go z kolumny.
Miał dużo szczęścia, bo spory odsetek niemieckich jeńców nie wytrzymała srogiego rosyjskiego klimatu i zostali tam na zawsze. Znam przypadek mieszkańca Swarzewa, który nie skorzystał z możliwości ucieczki z tej samej kolumny sądząc, że niedługo go wypuszczą i do domu nigdy już nie powrócił.
Znacie podobne historie? Może starsi mieszkańcy Połczyna pamiętają tą kolumnę jeńców?
Myślę że ten pan by chciał to opowiedzieć komuś, kto by to wszystko opisał i przekazał dalej. Bardzo lubi opowiadać tę historię. Ja słyszałam ją już kilkadziesiąt razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum