Ja nie lubię walki na argumenty, ani żadnej innej walki. Wolę od razu ukręcać sprawie łeb.
Napisałem Ci, które części Regulaminu naruszyłeś. Nazywając Kościół mafią, obrażasz jego członków, czyli duże grono Użytkowników Forum i Portalu.
Jeśli zaś chodzi o polecany artykuł, to po pierwsze: to, co teraz nam się wydaje okrutne, bezsensowne i niewyobrażalne, w czasach Średniowiecza było normalne i na porządku dziennym. Po drugie: same krucjaty, nie były organizowane przez władze Kościoła, tylko przez władców, pod przykrywką służby wierze. Również inkwizycją nigdy nie zajmował się Kościół, a nawet ją potępiał. Inkwizytorami były osoby wybierane regionalnie, lub typowi samozwańcy. Jeżeli się dokładnie przyjrzeć historii, to wszystkie zbrodnie dokonane przez "Kościół", to działania możnowładców, lub tzw. "ciemnoty" mające na celu nie obronę, czy szerzenie wiary chrześcijańskiej, ale władzę, pieniądze i wpływy.
Z całym szacunkiem ale mam wrażenie że tym postem aż nadto wybielasz kościół. To tylko takie moje skojarzenie. A co do walki na argumenty, jeżeli jest prowadzona w sposób kulturalny i rzeczowy to jest to najlepsza forma dyskusji.
Nie wybielam Kościoła. We wszystkich dyskusjach historycznych, staram się być obiektywny. Nie stwierdzam, że Kościół jest niewinny, tylko uważam, że dużo złych rzeczy jest przypisywane Kościołowi bezpodstawnie.
_________________ Nim ocenisz społeczność, w której żyjesz, zauważ, że sam ją tworzysz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum