Wysłany: 2010-07-04, 13:45 Podziemny tunel krzyżacki w Pucku
Czy zna ktoś bliższe informacje na temat tunelu biegnącego pod starą częścią Pucka, czyli kiedy powstał, ile jest wejść i gdzie? Może ma ktoś jakieś zdjęcia?
_________________ Nim ocenisz społeczność, w której żyjesz, zauważ, że sam ją tworzysz.
Pewne jest, że istnieje tunel, który niegdyś biegł od starego młyna (obecnie sklep Sibuk) do zamku o długości około pół kilometra. Tunel był dwupoziomowy, o bardzo grubych murach. Obecnie wchodząc do tunelu przy Sibuku dojść można jedynie do ul. Wałowej, bo jest on zamurowany, ponieważ dalsza jego część służy jako schron w Urzędzie Pocztowym. Słyszałem, że jest jeszcze kilka wejść, ale nie wiem, gdzie i czy w ogóle są. Podobno był też tunel, którym dało się przejść z zamku do kościoła, ale nie wiem, ile w tym prawdy. Znalazłem też informację w internecie, że był też tunel z zamku, aż do starej lodowni, ale myślę, że to bujda, ponieważ po pierwsze jest to za daleko od bram miasta, po drugie byłby problem jak ominąć wąwóz na rozgardzie, a po trzecie lodownia jest chyba zbyt młodą budowlą, jak na moje oko.
_________________ Nim ocenisz społeczność, w której żyjesz, zauważ, że sam ją tworzysz.
Pewne jest, że istnieje tunel, który niegdyś biegł od starego młyna (obecnie sklep Sibuk) do zamku o długości około pół kilometra.
Pewne jest, że jest tunel. Ale nie ma dowodów, iż prowadził on do byłego zamku. Z pewnością był tunel miedzy kościołem a zamkiem, ponieważ na jego fragmenty natrafiono przed wojną.
Więcej o puckich podziemiach można przeczytać na tym forum.
No dobra, nie ma dowodów, że biegł do samego zamku, ale słyszałem już z kilku niezależnych źródeł, że tunel biegł do samego zamku, a raczej do budynku tuż przy zamku, co potwierdza kierunek w którym tunel biegnie. Tunel służył też jako przejście pod murami, dzięki czemu poczta ma teraz schron.
a nie szedł on gdziej koło tego cmentarza przy Sibuku?
Wejście do niego jest tam, gdzie "Sibuk" składuje śmieci z młyna. Następnie biegnie on pod parkingiem, aż do poczty.
Kubuś, a zwiedziłeś obydwa poziomy? Dolny kończył się murem, czy był zawalony?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum