Tez słyszałem co nieco o tym samolocie ale malo pamietam postaram sie coś wiecej o tym dowiedzieć
_________________ atom
konto usunięte [Usunięty]
Wysłany: 2009-12-03, 01:32
No atom88, super jak dasz radę się czegoś dowiedzieć. Ja próbowałem nawiązać przez NK kontakt z osobami które miały styczność z tym wydarzeniem. Nawet się udało, lecz osoba zaginęła w akcji.
Znalazłem coś takiego a temat bombardowania portu w Gdyni
18/19 December 1944
236 Lancasters of No 5 Group attacked the distant port of Gdynia on the Baltic coast and caused damage to shipping, installations and housing in the port area. 4 Lancasters lost.
Szukam materiałów na temat Lancastera rozbitego na polach Połczyna, o którym jest mowa w temacie powyżej. Nawiązałem kontakt z autorem artykułu z Bandery o którym wspomniał kiedyś Kubuś. Pisał też artykuł do Dziennika Bałtyckiego w 1997 roku, usiłuję go zdobyć. Może ktoś z was ma gazetę z tym artykułem.
Rozmawiałem też z mieszkańcem Połczyna, który miał 11 lat kiedy rozbił się samolot i z paroma osobami, które znają historię z opowieści członków rodziny.
Szukam też informacji co się stało z dwoma lotnikami, którzy przeżyli katastrofę samolotu.
Jeden wylądował niedaleko Parceli, nie wiem gdzie wylądował drugi lotnik.
O tych co zginęli wiem co się stało, znam nawet ich wiek w dniu śmierci.
W domy Państwa Lessnu w tym czasie nikt nie mieszkał, był to Dom Partii.
Pytajcie w rodzinie, może jeszcze coś ciekawego się na ten temat dowiecie i można będzie to wykorzystać w artykule.
Każda indywidualna relacja będzie inaczej wyglądać i dzięki temu artykuł może być ciekawszy
_________________ Tu cichosza tam cicho i w ogóle nic ni ma
wiosna to czy lato jesień albo zima
Słabo wypytałeś autora artykułu. Pewnie wtedy dowiedziałbyś się z dużym prawdopodobieństwem, który niemiecki pilot i na jakiej maszynie zestrzelił tego Lancastera.
I jeszcze jedno, ekshumacja odbyła się krótko po wojnie a nie w momencie likwidacji cmentarza.
Ju88 to model samolotu wielozadaniowego Junkers, natomiast NJG5 to oznaczenie Nachtjagdgeschwader 5, czyli 5. Bojowy Szwadron Nocny (w wolnym tłumaczeniu)
_________________ Nim ocenisz społeczność, w której żyjesz, zauważ, że sam ją tworzysz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum