Mam pytanie. Dlaczego zburzono budynek starej remizy?!
To był przecież zabytek z 1877 roku (zdjęcie w galerii). W momencie niszczenia miał grubo ponad 100 lat i w ten sposób pozbyto się jednej z najstarszych budowli w Połczynie.
Budyneczek pamiętam z dzieciństwa i kojarzę jako siłownię.
konto usunięte [Usunięty]
Wysłany: 2009-07-07, 12:42
No i tak właśnie się wyzbywamy pamiątek z Historii.
Ps. A masz może jakiś stare zdjęcia z Połczyna. Możemy zrobić Galerię by Kubuś2001,
Poprostu taki jest nasz umiłowany kraj i jego urzędnicy.
Nie do końca można się z tym zgodzić. Wprawdzie taka nasza polska mentalność niszczyć stare i to czego nie rozumiemy, ale nie wszyscy są tacy i można było przecież protestować.
Tylko zebrać ludzi ze wsi to jakiego kolwiek wspólnego działania to ciężko, tak jak z przedszkolem które miało powrócić.
Nie wiem jak z Waszym przedszkolem. Wszystko zależy od chęci władz no i od ilości dzieci. Niestety, ale w dzisiejszych czasach nie będzie chętnych do prowadzenia deficytowej placówki. Takie czasy, a narzekają na komunę. :mrgreen:
Jeżeli chodzi o starą remizę to wystarczyło zapytanie o zgodę Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Wystarczyło zainteresować odpowiednią instytucję, nagłośnić sprawę i wystarczyłaby do tego jedna osoba.
Wysłany: 2009-07-09, 12:04
No widzisz, ale się tym nikt nie zajął. A dawno miała miejsce rozbiórka?
Wysłany: 2009-07-13, 22:58
W 1991 r. OSP Połczyno otrzymało sztandard, ufundowany przez miejscowe społeczności
Wieś posiadała remizę strażacką- stała przy największym stawie, była murowana i kryta papą. Wyposażenie jej składało się z wozu, pompy strażackiej i kilkudziesięciu metrów liczącego węża. Były tu i wiadra, bosaki, liny, różne drabiny i szpadle.
,,Połczyno w latach 1910- 1978 – przemiany gospodarczo- społeczne”. Józef Ceynowa.
No i proszę, pisałem artykuł na temat straży pożarnej w Połczynie, ale informacje, które podał wyżej Kubuś2001, pominąłem. Także poprawiłem artykuł dodając treść z książki Ceynowy.
_________________ Tu cichosza tam cicho i w ogóle nic ni ma
wiosna to czy lato jesień albo zima
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum